Cum îţi poate afecta telefonul Android o aplicaţie care îţi oferă gratuit măşti împotriva COVID-19

Cum îţi poate afecta telefonul Android o aplicaţie care îţi oferă gratuit măşti împotriva COVID-19

Iată cum funcţionează o „schemă” foarte răspândită pentru fraudarea persoanelor preocupate de epidemia COVID-19 este promisiunea livrării gratuite de măşti pentru faţă în schimbul instalării  unei aplicaţii de Android.

Pornind de la o banală reclamă sau link ataşat unei postări distribuită pe reţelele de socializare, utilizatorii de mobil sunt direcţionaţi pe un site care promite măşti gratuite anti-coronavirus, obţinute prin completarea unui formular accesat în urma instalării unei aplicaţii de Android, folosind butonul Download plasat la vedere.

Imediat ce aplicaţia propusă este instalată şi rulată pe telefonul victimei, pe ecran va apărea un mesaj scris într-o engleză stricată: „You infected [numele site-ului vizitat] with High Dose of Traffic.”

Simultan, malware-ul trimite tuturor contactelor din agenda telefonului mesaje SMS conţinând aceeaşi sugestie pentru obţinerea de măşti anti-coronavirus gratuite împreună cu link-ul către site-ul infectat, în speranţa ca şi alte persoane căzute în capcană să reia ciclul infectării.

Dincolo de sustragerea adresei de contacte, aplicaţia rămasă să ruleze în fundal poate face mult mai mult rău. Deşi în cazul de faţă, malware-ul descoparit pare să fie la stadiu experimental, aplicaţiile de mobil infectate pot intercepta cu uşurinţă datele cardului bancar, atrage victimele în înşelătorii de tip phishing, sau iniţia atacuri ransomware prin criptarea fişierelor păstrate în memoria telefonului.

Cum să evitaţi înşelătorii pe tema Coronavirus şi nu numai

Dacă un site sau postare întâlnită pe reţelele de socializare îţi condiţionează anumite beneficii sau funcţionalitate de instalarea unei aplicaţii pentru mobil, refuză fără ezitare sugestia primită. În puţinele situaţii când astfel de propuneri sunt legitime, vei fi direcţionat către magazinul Google Play şi nu vreun site obscur.  Chiar şi atunci, verifică temeinic comentariile lăsate de ceilalţi vizitatori ajunşi pe pagina oficială a aplicaţiei respective şi spune stop la cel mai mic semn de îndoială.

Odată ce ai instalat o aplicaţie potenţial benefică acordă maximă atenţie la permisiunile solicitate. De exemplu, permisiuni precum interceptarea interfeţei Android şi desenarea peste alte aplicaţii, accesarea listei de contacte şi gestionarea apelurilor de voce şi mesaje nu ar trebui acordate decât aplicaţiilor a căror autenticitate este dincolo de orice dubiu.

Pentru a te proteja cu adevărat, instalează aplicaţii de Android exclusiv din magazinul oficial Google Play şi ţine cont de comentariile şi steluţele acordate de alţi vizitatori.

Site-urile şi orice alte surse care promit vânzarea de bunuri medicale greu de găsit, sau oferă în mod benevol diverse servicii care au legătură cu actuala epidemie COVID-19 ar trebui privite cu suspiciune. Un astfel de exemplu negativ sunt toate site-urile care propun descărcarea/completarea formularului necesar la părăsirea locuinţei în tipul carantinei, acesta fiind un pretext ideal pentru furtul datelor personale.

Pentru mai multă siguranţă, puteţi instala o aplicaţie antivirus pentru mobil, însă numai din magazinul Google Play.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult