Cărţi online de citit – de unde le descarci gratuit

21.09.2018
Cărţi online de citit - de unde le descarci gratuit

Cauţi cărţi de citit pe telefon, online sau cu o aplicaţie de citit cărţi? Aici găseşti cele mai bune surse pentru cărţi de citit în format electronic.

Mulţi spun că lectura unei cărţi pe telefonul mobil sau tabletă nu are farmecul unei cărţi tradiţionale, pe suport de hârtie. Însă accesul la informaţie este mai rapid şi nu avem nevoie să alocăm rafturi întregi pentru colecţia de cărţi, deşi, prezenţa acestora poate fi un motiv de mândrie pentru cei care chiar le-au citit pe îndelete măcar o dată.

Odată cu dezvoltarea internetului, accesul liber la informaţie şi posibilitatea de a petrece timp nelimitat prinşi în activităţi cvasi-inutile, cum ar fi verificarea obsesivă a postărilor apărute în reţele de socializare şi ziare online de tip tabloid, i-a privat pe mulţi de cunoaşterea şi experienţa lecturii unei cărţi de citit, fie şi online.

Cu toate acestea, noile metode de lectură care îmbie într-un mod plăcut cititul cu tehnologia nu au rămar complet ignorate, tot mai mulţi ajungând să aprecieze avantajele alegerii unor cărţi de citit online în locul celor tipărite pe hârtie: sunt incomparabil mai ieftine şi poţi avea oricât de multe, mai ales dacă le obţii din numeroasele surse de cărţi gratis. Cititul e bun, mai ales în perioade de criză, internetul oferind mii de cărţi în format electronic, disponibile pentru download la doar câteva click-uri distanţi. Alegând varianta online, la final economiseşti timp şi bani. Vei putea să ţi toate cărţile la un loc, pe un simplu card de memorie sau stick USB.

Din fericire, nu ducem lipsă de site-uri care oferă cărţi în format electronic. Acestea sunt specializate  pe tot felul de categorii: cărţi pentru copii, cu poveşti sau de colorat pe care le poţi scoate la imprimantă, cărţi pentru şcoală şi alte tipuri de cărţi digitale.

De unde descarci cărţi online, multe şi gratis:

  • e-scoala.ro – Aici găseşti lecţii virtuale, referate şi tot felul de cărţi online căutate de elevi şi studenţi. Cu nume sugestiv „Biblioteca online”, acestă secţiune include multe din lucrările autorilor prezenţi în programa şcolară, atât români cât şi străini (Bacovia, Slavici, Marin Preda, Charles Dickens, Mark Twain ş.a.). În principiu, aceste cărţi sunt bune de citit la orice vârstă.  În afară de română, mai pot fi găsite şi unele cărţi în engleză sau spaniolă.  Tot pe acest site găsim şi cărţi cu poveşti, care pot fi citite direct de pe telefonul mobil sau imprimate pe suport de hârtie, totul gratis.
  • Liternet.ro – Site românesc de e-books, acesta aparţine „editurii virtuale” LiterNet şi feră gratuit spre citire şi descărcare romane, scenarii, poezii, chiar şi cărţi pentru copii. Cărţile sunt disponibile în limbile română, maghiară, franceză, germană şi engleză. Locul e perfect dacă vrei să găseşti cărţi de citit relativ puţin cunoscute, arhiva fiind destul de mare. Tot aici poţi publica – dacă te ţine inspiraţia şi talentul – propriile opere literare.
  • biblior.net – Descris de autori drept „biblioteca românească de internet” (de sau pe?), situl pune la dispoziţie gratuit numeroase lucrări aparţinând unor autori români consacraţi: Caragiale, Eminescu, Ion Barbu, B.P. Hasdeu, Petre Ispirescu etc.. Nu foarte numeroase, aceste cărţi sunt disponibile pentru citit online, preferabil de pe ecranul unei tablete sau laptop.
  • The Internet Archive  – sursă inepuizabilă de cărţi gratis disponibile în mai multe limbi, unele în romană. Acestea pot fi descărcate în format electronic şi adăugate colecţiei personale de cărţi.
  • Scribd.com – sursă serioasă de cărţi şi documente electronice, iar dacă-ţi faci cont le poţi descărca în format PDF, uşor de transportat şi păstrat pentru lectură offline, compatibil cu aproape orice model smartphone, tabletă sau e-book reader.
  • Free-eBooks – După cum spune şi numele, site-ul pune la dispoziţie cărţi gratis, multe şi de toate felurile. Toate pot fi descărcate în format electronic (PDF, epub, Kindle şi chiar TXT), gata de adăugat la colecţia offline de cărţi în format digital.
  • FreeComputerBooks.com – Cei care vor să cunoască tainele programării sau să se specializeze pe unul dintre domeniile ce ţin de tehnologia informaţiei pot vizita şi portalul FreeComputerBooks.com. Cărţi de programare, web design şi chiar pentru domenii de avangardă cum este cel al sistemelor de inteligenţă artificială pot fi obţinute complet gratuit.

Acestea sunt câteva dintre cele mai populare surse de cărţi online, uşor accesibile din web browser şi mai ales, gratis.

Alte surse pentru cărţi ieftine de cumpărat, e-book sau pe hârtie:

  • Biblioteca online Polirom – Editura Polirom pune la dispoziţie o vastă colecţie de cărţi care pot fi cumpărate în formă tipărită, la preţuri destul de mici. Însă secţiunea EBOOK este cea care va trezi cel mai mult interesul. Aici putem găsi peste 1800 de cărţi de citit în format electronic, care pot fi cumpărate şi descărcate pentru a fi lecturate în tihnă pe ebook-ul preferat, cu tableta sau smartphone-ul.
  • Elefant.ro – Şi mai bine diversificat, magazinul de cărţi Elefant este gaza unei colecţii interesante de cărţi digitale, inclusiv gratis. Acestea pot fi descărcate în format epub sau PDF, cele pe care le plăteşti fiind protejate cu DRM împotriva distribuirii neautorizate. Site-ul are şi o secţiune de cărţi digitale compatibile cu Kindle, fără această protecţie DRM. Cei care nu ştiu exact către ce să se îndrepte au la dispoziţie secţiunea Top Cărţi de Citit, oferind o selecţie de 100 cărţi în format ebook foarte căutate.
  • ManyBooks – este o bibleotecă online cu aproximativ 20000 de cărţi compatibile cu iPhone şi dispozitive eBook Reader. Alături de multe cărţi gratis, găsim şi cărţi celebre în limba engleză care pot fi cumpărate la preţuri modice. Tot aici putem găsi şi cărţi pentru gătit semnate de bucătari celebrii, cărţi istorice, romane de dragoste şi multe altele.

Multe dintre site-urile de cărţi online menţionate permit vizitatorilor să descarce gratis cărţile preferate în format Ebook, cele care nu sunt protejate cu sistem DRM de protejare a drepturilor de autor putând fi citite cu uşurinţă folosind telefoane iPhone sau smartphone cu Android. Însă decât să citeşti cărţi pe telefonul mobil ar fi mai bine să investeşti într-un Ebook Reader prevăzut cu ecran special conceput pentru lectura de cărţi în format electronic, aceste dispozitive fiind oricum mai ieftine decât un telefon performant.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult