Oricine poate picta acum un peisaj superb folosind o aplicaţie AI. Talentul este opţional

19.03.2019
Oricine poate picta acum un peisaj superb folosind o aplicaţie AI. Talentul este opţional

NVIDIA investeşte foarte multe resurse în AI în ultima perioadă, cele mai recente demonstraţii tehnologice ale sale implicând realizarea de clipuri slow motion din filmări la viteză normală şi crearea unor medii 3D folosind fotografii. O nouă demonstraţie a puterii pe care AI-ul o are în prezent pe hardware-ul companiei oferă oricui posibilitatea de a „picta” peisaje superbe, fără să aibă talent la desen.

Producătorul de hardware a dezvoltat o aplicaţie numită GauGAN, care foloseşte o serie de unelte simpliste pentru a genera peisaje. Utilizatorul nu trebuie decât să selecteze o culoare, fiecare reprezentând alt tip de obiect, iar algoritmii AI transformă desenul într-un peisaj din natură. Există unelte pentru cer, pietre, copaci, apă, pământ, iarbă, etc.

Impresionant este faptul că imaginile sunt generate în timp real şi pot fi modificate după bunul plac al utilizatorului, acesta putând picta noi munţi, noi copaci sau păduri, iar rezultatele sunt vizibile imediat. Ba chiar algoritmul oferă posibilitatea de a schimba tipul fiecărui element. În cazul în care avem de a face cu un peisaj de iarnă, cu zăpadă, cerul îşi va schimba culoarea pentru a reprezenta într-un mod realist imaginea.

Imaginile sunt realizate folosind algoritmi AI care calculează informaţiile pe nuclee Tensor, aceleaşi pe care le regăsim şi în cele mai recente plăci grafice din gam RTX. Pentru demonstraţie, NVIDIA a folosit o placă grafică GeForce Titan RTX, cea mai performană din portofoliul său din prezent. În teorie, aplicaţia GauGAN poate rula şi pe alte platforme, inclusiv pe procesoare, însă rezultatele nu ar putea fi afişate în timp real în aceste condiţii, fiind nevoie de o putere de procesare foarte mare.

Desigur, aplicaţia GauGAN nu este într-un stadiu final. Aceasta este în continuare „antrenată” folosind fotografii reale cu peisaje, majoritatea fiind luate de pe Flickr Creative Commons. Aplicaţia GauGAN ar putea fi lansată în curând pe NVIDIA AI Playground, o platformă dedicată dezvoltatorilor de software AI.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult