Sistemul ideal pentru acasă, cum alegem?

24.11.2006
Sistemul ideal pentru acasă, cum alegem?
În compania sunetului

2 – În dormitor

Dar muzică şi filme nu urmărim doar în sufragerie, în multe cămine găsim inclusiv în dormitor un dispozitiv media, fie el un calculator, televizor sau un banal radio cu ceas. Dacă plănuim o îmbunătăţire a sonorizări din acestă încăpere trebuie să ne decidem ce anume dorim, dacă avem un televizor şi dorim să se audă mai bine există soluţii. Tot ce trebuie să hotărâm este cât de tare să se audă şi totodată din câte parţi să vină sunetul.

Cu toate că un televizor nu poate reda sunet decât stereo (odată cu difuzarea posturilor în format HD acest lucru se va schimba, evident noi fiind nevoiţi să schimbăm şi televizorul), se poate conecta la acesta şi un sistem de sunet surround, fie prin intermediul uni DVD player, fie cu ajutorul unui sistem de boxe care are opţiunea de virtual surround, cu toate că aceasta din urmă nu este întradevăr 5.1, sunetul fiind împărţit artificial în mai multe canale din cele două disponibile.

În schimb dacă avem un calculator lucrurile stau mult mai simplu, singura dilemă fiind cât de rău vrem să supărăm vecinii. Sistemele de sunet pentru PC sunt definite în mai multe clase, plecând de la 2.0, adică boxele clasice de calculator până la sisteme complexe 7.1. Pentru orice tip de sistem am alege, putem găsi şi puterea dorită, asta nu înseamnă totuşi că putem găsi boxe de 2000W, dar acum să fim serioşi, o asemenea putere nu-i trebuie nimănui în dormitor.

Ca şi în cazul anterior şi în dormitor putem opta pentru un mini sistem sau o combină muzicală. În cazul multora din aceste sisteme este posibilă folosirea lor şi pe post de amplificator, acest lucru înseamnând că putem amplifica semnalul sonor provenit de la un calculator sau televizor. Unul din sistemele de sunet pe care le putem folosi şi în living şi în dormitor sunt amplificatoarele individuale. Un astfel de amplificator poate fi foarte puternic şi redă semnalul la o calitate superioară.

Dar spre deosebire de sistemele active de sunet, adică boxele care au amplificator integrat, pentru o astfel de staţie de amplificare trebuie să achiziţionăm boxele separat, care pentru un astfel de amplificator nu pot fi sisteme pe principiul unui subwoofer cu sateliţi, deoarece acestuia în trebuie boxe cu 3 căi (frecvenţe înalte, medii şi joase) pentru a reda sunetul (pentru considerente de buget putem folosi şi boxe cu difuzoare pe 2 căi).

3 – În bucătărie

Acum să revenim la bucătărie, aici ce opţiuni de sonorizare am putea avea? Păi trebuie ceva care să aibă minim 5W, nu de alta dar dacă are mai puţin, în momentul în care prăjim ceva şi merge şi hota, exista riscul să nu mai auzim nimic. Putem opta pentru un radio, un mini sau un Boom-Box. În cazul în care spaţiul ne permite putem opta şi pentru un televizor, deoarece posturi cu muzică se găsesc. Un amănunt deCombo care trebui să ţinem cont este că în bucătărie sunt mulţi vapori şi umiditate ridicată care pot duce la deteriorarea dispozitivelor electronice, deci atenţie la aerisire.

4 – În gradimă / la picnic

Ce e de făcut dacă vrem să ascultăm muzică în gradină sau sau la pădure? Dacă suntem în propria grădină şi dorim să ascultăm puţină muzică soluţia obtimă este un amplificator de putere, acesta poate să ne ofere sonorizarea dorită în zone deschise. Apropierea de casă permite alimentarea acestuia împreună cu setul de boxe aferente. Deoarece sunetul se propagă altfel în spaţiu deschis decât într-o încăpere puterea unui amplificator trebuie să mai mare dacă dorim să îl folosim afară.

Dar putem opta şi pentru un Boom-Box pe care să îl tinem lăngă noi, dezavantajul acestuia fiind autonomia oferită de baterii. În cazul unei escapade la munte sau padure Boom-Box-ul sau un mini casetofon este alegerea perfectă, dar nu e mai puţin adevărat că putem să fim egoişti şi să optăm pentru un player portabil cu căşti.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News