DTS Inc propune un nou format media pentru spaţializarea audio: DTS:X

DTS Inc propune un nou format media pentru spaţializarea audio: DTS:X

În timp ce producătorii de televizoare prezenţi la CES 2015 au încercat să capteze atenţia cumpărătorilor cu ecrane curbate cu rezoluţii mai mari, DTS Inc a prezent un format audio menit să completeze imaginea acestora cu un ambient sonor tridimensional promiţător: DTS:X.

Sunetul multicanal a îmbogăţit experienţa multimedia Home Cinema şi a devenit suficient de ieftin pentru a intra în aproape toate reşedinţele, însă noul format DTS:X promite ceva nou. În locul celor 6 sau 8 piste pre-mixate care sunt incluse în cadrul coloanelor sonore ale filmelor actuale, DTS:X este un format orientat pe obiecte care seamănă mai degrabă cu benzile de mixaj folosite înaintea masterizării finale. Odată implementat în echipamentele casnice multimedia, DTS:X le va oferi utilizatorilor un control deplin asupra ambientului sonor, aceştia putând alege de pildă să regleze independent nivelul sonor al vocilor, sunetului ambiant sau al altor piste audio separate incluse de către producători în coloana sonoră finală. În plus, DTS:X va include şi piste audio suplimentare care vor crea un mediu sonor tridimensional cu o componentă verticală.

Încercarea celor de la DTS Inc nu este chiar o noutate, pe piaţă existând deja tehnologii precum Dolby Atmos sau Auro 3D care oferă spaţializare suplimentară, inclusiv în plan vertical, şi piste audio multiple. DTS:X preia ideile acestora şi le augmentează cu o componentă nouă interesantă, noul format urmând probabil să beneficieze şi de parteneriatul strâns dintre compania-mamă şi casele de discuri care au adoptat formatele Blu-ray şi DTS-HD. În plus, cel puţin conform declaraţiilor iniţiale, DTS:X va profita de implementările hardware Dolby Atmos şi Auro 3D deoarece va folosi tehnologii de spaţializare compatibile.

În acest moment, DTS Inc nu a dat prea multe detalii de natură tehnică, acestea urmând să fie prezentate mai pe larg în luna martie a acestui an. Compania a afirmat însă că partenerii Anthem, Denon, Integra, Krell, Marantz, McIntosh, Onkyo, Outlaw Audio, Pioneer, Steinway Lyngdorf, Theta Digital, Trinnov Audio şi Yamaha vor lansa echipamente compatibile DTS:X în cursul acestui an, deci detaliile nu vor întârzia să apară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News