Vehiculele Tesla vor putea „vorbi” cu pietonii folosind sinteză vocală

13.01.2020
Vehiculele Tesla vor putea „vorbi” cu pietonii folosind sinteză vocală

Întâlnită de câteva ori prin filmele SF, funcţionalitatea prin care autoturismul „vorbeşte” ocupanţilor şi pietonilor aflaţi în imediata apropiere este pe cale să fie adăugată vehiculelor Tesla, promite Elon Musk.

Elon Musk a distribuit pe Twitter un videoclip în care o maşină Tesla aparent „vorbeşte” cu pietonii, susţinând că funcţia este reală şi va fi adăugată gamei de maşini electrice „în curând”.

 

 

Nu este clar dacă expresia redată cu accent britanic face parte dintr-un repertoriu limitat de replici pre-înregistrate, sau este vorba de un sistem mai sofisticat, permiţând calculatorului maşinii să comunice informaţii în limbaj natural folosind sinteză vocală. Cert este că producătorul Tesla este renumit pentru aşa numitele easter eggs, luând forma unor funcţii cu rol mai degrabă de amuzament decât utilitate practică.

O posibilă utilitate pentru noua funcţie de interacţiune vocală ar putea fi cea de înlocuitor pentru claxonul tradiţional, avertizând într-un mod civizilat pietonii aflaţi în apropiere. Folosită împreună cu Sentry Mode, redarea vocală ar putea îndepărta într-un mod amuzant persoanele care se apropie prea mult de vehicul, sau declanşează funcţia de pre-avertizare a alarmei auto.

În acest moment nu este clar dacă interacţiunea vocală va fi limitată doar la anumite replici predefinite, mesaje generate de AI-ul maşinii, sau utilizatorii vor putea seta replici personalizate, ultima variantă având un potenţial uriaş pentru farse şi hărţuirea trecătorilor care se apropie prea mult de vehiculele Tesla.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult