Fostul şef al Oculus VR a dezvoltat Interceptor, o dronă de securitate care poate doborî alte drone

04.10.2019
Fostul şef al Oculus VR a dezvoltat Interceptor, o dronă de securitate care poate doborî alte drone

Palmer Luckey, co-fondator al Oculus VR, compania pe care Facebook a cumpărat-o în urmă cu câţiva ani, s-a retras din business-ul de realitate virtuală în urmă cu doi ani, în urma criticilor primite pentru finanţarea unui grup de propagandă pro-Trump. Acesta nu s-a retras însă din industria de tehnologie, find acum conducătorul companiei Anduril, specializată în echipament de securitate, care are contracte cu statul american. Cel mai nou produs Anduril se numeşte Interceptor şi este o dronă de securitate, care poate ataca alte obiecte zburătoare dintr-un perimetru stabilit.

Interceptor este un nou tip de dronă, pe care Anduril speră să îl poată vinde agenţiilor de stat şi nu numai. Noua dronă, care este de dimensiunile unei drone de agrement, are ca scop principal patrularea în scopul detectării obiectelor zburătoare străine. Odată identificat un astfel de obiect, Interceptor va intra într-un curs de coliziune cu acesta, o lovitură fiind de ajuns pentru a doborî o altă dronă, de exemplu.

Cazurile de utilizare pentru astfel de drone sunt destul de interesante. Acestea pot survola zonele din jurul unor clădiri de interes mare pentru a proteja de posibile atacuri sau de spionaj, pot zbura deasupra închisorilor, unde dronele sunt folosite pentru a introduce marfă de contrabandă precum ţigări şi droguri, sau chiar arme şi telefoane mobile, sau pentru a identifica pericole în cadrul unei baze militare sau a unei platforme petroliere.

Drona este echipată cu echipament avansat de monitorizare, însă nu ia decizii pe cont propriu. Este necesară aprobarea unui utilizator uman pentru a „ataca” obiectele străine. Luckey spune că drona Interceptor poate proteja obiectivele atât de alte drone, cât şi de alte posibile obiecte zburătoare precum avioane mici, elicoptere sau chiar rachete balistice.

Demonstraţia pe care Anduril a făcut-o pentru NBC News (video în link) a prezentat dezactivarea unei drone folosind un Interceptor la o altitudine de peste 30 de metri deasupra solului. Interceptor-ul a lovit drona ţintă de jos în sus, aceasta fiind dezactivată imediat. Drona Interceptor a supravieţuit acestui incident.

Compania Anduril a lui Palmer Luckey a intrat în atenţia presei în 2018, când agenţiile care activeazlă la graniţa SUA cu Mexic au folosit o soluţie de monitorizare a companiei numită Lattice, care identifica imigranţii care încercau să treacă graniţa ilegal în America. Acest sistem a fost folosit pe o perioadă de 10 săptămâni, în care au fost prinşi 55 de oameni.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult