Energie solară inteligentă

16.04.2007
Energie solară inteligentă

Unul dintre incovenientele principale ale panourilor solare este imposibilitatea de a urmări soarele pe cer fără consum de energie. Firma Portasol Trackers a reuşit să producă un echipament care urmăreşte soarele, precum floarea soarelui o face, fără nici un aport enegetic.

Portasol Trackers foloseşte puterea hidraulică pentru a pune în mişcare panourile solare. Cum se întâmplă de fiecare dată cu o inovaţie, detaliile tehnice nu prea sunt. Principiul de la baza acestui “dispozitiv de urmărit soarele” este expansiunea termică a gazelor. Mai concret, diferenţa de dilatere a gazului aflat într-o zonă încălzită şi contracţia acestuia la o temperatură mai scăzută. Principiul vaselor comunicante asigură perpendicularitatea razelor de soare pe celulele fotovoltaice.

Portasol Trackers ne propune trei modele de panouri solare. Primul, destinat călătoriilor este prevăzut cu un trepied şi o singură axa de mişcare. Cel de-al doilea model are tot o singură axa de mişcare, dar este destinat rulotelor. Ultimul, dar nu cel din urmă, este destinat caselor şi este prevăzut cu două axe de mişcare.

Un astfel de panou solar îl consider binevenit în permanenţă, singurul dezavantaj reprezentându-l imposibilitatea folosirii lui pe timp de noapte.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News