Cum poţi afla dacă Poliţia ori SRI ţi-a plantat microfoane în maşină ori în casă

11.02.2020
Cum poţi afla dacă Poliţia ori SRI ţi-a plantat microfoane în maşină ori în casă

Bănuieşti că partenerul de afaceri, iubitul, sau poate cineva plătit special pentru asta ţi-a plantat microfoane în maşină ori în casă? Iată cum poţi descoperi şi elimina dispozitive de înregistrare ascunse, cu ajutorul unui detector puţin costisitor.

Cele mai vizate persoane pot fi oameni de afaceri şi personalitati publice, însă nu trebuie neglijat nici scenariul iubitului gelos, dispus să recurgă la orice mijloace pentru a urmări fiecare aspect al vieţii partenerului. Mai sunt şi procesele în instanţă, unde partea adversă ar putea folosi dispozitive de înregistrare strecurate mai mult sau mai puţin discret pentru a obţine informaţii compromiţătoare.

În funcţie de buget, dispozitivul pentru ascultare poate fi un banal micron wireless ascultat de la câteva zeci de metri distanţă folosind un aparat de radio, până la camere video şi microfoane GSM deghizate în obiecte de mobilier sau instalate în aparate de uz casnic.

Ar mai fi şi categoria dispozitivelor de înregistrare mai sofisticate, care transmit la intervale de timp prestabilite înregistrările salvate pe card de memorie, sau atunci când sunt apelate de persoana care le-a instalat. Şi acestea pot fi descoperite, însă nu la fel de uşor precum microfoanele spion obişnuite.

În funcţie de buget, detectoarele pentru microfoane spion pot fi comandate de pe magazine online gen Aliexpress la preţuri între câţiva dolari şi până la sute de dolari. Însă chiar şi cele puţin costisitoare pot descoperi cu destul succes dispozitive electronice ascunse, pe baza radiaţiei electromagnetică de mică intensitate emanată în timpul funcţionării. Dezavantajul este că în cazul autoturismelor moderne şi locuinţe cu multe dispozitive electronice active vor apărea şi multe alarme false, munca de detectiv amator devenind foarte anevoioasă. Exista si detectoare discrete care iau forma unui pix, card, stick usb, breloc, etc.

Un detector profesional pentru dispozitive de înregistrare ascunse poate arăta ca o servieta sau un telefon mobil vechi cu antena. Avantajul acestora este că pot fi setate pentru a detecţia selectivă doar a anumitor semnale specifice dispozitivelor de înregistrat, eventual, blocând zgomotele parazite cauzate de alte dispozitive inofensive.  

În cazul de faţă vom vorbi despre detectoarele pentru amatori, uşor de procurat de pe internet. Numite şi detectoare pentru dispozitive cu transmisie radio, acestea sunt dotate cu una sau mai multe antene care scaneaza in mod continuu frecventele radio cuprinse intre 0 MHz – 10.000 MHz. In momentul in care descopera ceva, acestea emit un semnal audio si/sau luminos, care creste in intensitate pe masura ce te apropii de locul unde este ascuns dispozitivul de urmarire. Le poti folosi în mod perfect legal, atât in maşină, cat si in propria locuinţă sau la sediul firmei. O altă categorie este cea a detectoarelor GSM, acordate special pentru a evidenţia microfoane şi camere spion controlate prin conexiune de date mobile.

Utile pentru sedii de firme şi obiective protejate unde filmatul/fotografiatul este interzis, detectoarele de camere video ascunse sunt declanşate de blitz-urile aparatelor foto sau proiectorul camerei video. Din păcate, eficacitatea acestora împotriva unui smartphone modern este discutabilă.

Criterii în alegerea unui detector de microfoane-spion:

Existenţa capabilităţilor de filtrare – un detector performant poate separa semnalele emise de dispozitivele de spionaj de alte semnale produse de diverse aparate, asa cum ar fi undele radio sau cele de la microunde. Sunt recomandate detectoarele prevăzute cu microprocesor, care pot identifica si separa tipurile de semnale si le va marca pe cele care nu sunt periculoase. Un astfel de detector va ignora ulterior semnalele care au fost deja marcate ca fiind nepericuloase si te va ajuta sa identifici mai usor aparatele de spionaj.

Un alt criteriul important este sensibilitatea detectorului. Ideal, alege un dispozitiv care permite reglarea sensibilitatii, această funcţie ajutând localizarea mai rapidă şi precisă a aparatului de spionaj. Cu cat nivelul de sensibilitate este mai mare, cu atat mai repede vei identifica corpul delict.

Cum se foloseşte detectorul de microfoane spion

Pe măsură ce te apropii de sursa semnalului emis de aparatul de spionaj, detectorul va emite un semnal luminos/acustic de intensitate/periodicitate variabilă, care va atinge intensitatea maximă în proximitatea dispozitivului emitor. Atenţie mare la tipul semnalului folosit pentru detecţie, un detector pentru microfoane wireless (FM, UHF, VHF) fiind de regulă imun la semnalul GSM şi vice-versa. Dispozitivele-spion cu înregistrare offline, proiectate să înregistreze pe card de memorie până când sunt recuperate de persoana care le-a amplasat, pot fi imune la ambele tipuri de detectoare, localizarea acestora ţinând mai degrabă de intuiţie decât de orice altceva.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News