Microsoft a decis să păstreze Security Essentials, antivirusul gratuit pentru Windows 7, deocamdată

19.12.2019
Microsoft a decis să păstreze Security Essentials, antivirusul gratuit pentru Windows 7, deocamdată

Chiar dacă începând cu data de 14 ianuarie 2020, Windows 7 va avea aceeaşi soartă ca şi Windows XP, pierzând accesul la suport tehnic şi actualizări de securitate, Microsoft nu abandonează cu totul utilizatorii săi.

Deşi iniţial, nu era deloc clar ce se va întâmpla mai departe, se pare că Microsoft va continua să actualizeze baza de date cu semnături antivirus pentru pachetul Security Essentials, asigurând că utilizatorii care nu părăsesc Windows 7 vor continua să beneficieze de protecţia antivirus gratuită, deocamdată.

Este de aşteptat ca producătorii de soluţii antivirus comerciale să retragă rând pe rând suportul pentru Windows 7, pe măsură ce baza de utilizatori va continua să se micşoreze.

Împreună cu lipsa actualizărilor pe partea de securitate, drivere pentru componente hardware nou apărute şi compatibilitatea tot mai slabă cu aplicaţii uzuale, Windows 7 va deveni tot mai puţin dezirabil pentru utilizatori, Microsoft obţinând în cele din urmă „decesul” de facto al acestui OS ajuns deja la capătul ciclului său de viaţă.

Produs lansat exclusiv pentru Windows 7, pachetul Microsoft Security Essentials este practic legat de soarta acestuia, concesia făcută de Microsoft părând mai degrabă un gest de bunăvoinţă la adresa utilizatorilor rămaşi, făcut în idea ca sistemele acestora să nu îngroaşe rândurile PC-urilor zombie, transformate în platforme pentru distribuirea de spam şi elemente ale reţelelor botnet folosite în diverse activităţi clandestine.

Cert este că în ciuda concesiei făcute de Microsoft, nu este o idee bună să rămâi prea mult timp cu un sistem de operare abandonat de dezvoltator, mai ales că Windows 10 este suficient de bine optimizat pentru a rula în condiţii acceptabile chiar pe PC-uri de generaţie mai veche, iar dacă deţii o licenţă Windows 7 l-ai putea obţine chiar gratuit, parcurgând procedura pentru upgrade gratuit încă permisă de Microsoft.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult