Intel se aliază cu MediaTek pentru dezvoltarea de modemuri 5G ieftine pentru PC

25.11.2019
Intel se aliază cu MediaTek pentru dezvoltarea de modemuri 5G ieftine pentru PC

Chiar dacă a pierdut cursa pentru cucerirea pieţei de chipseturi pentru dispozitive mobile, iar încercarea de a furniza un modem 5G competitiv pentru dispozitive smartphone a cam dat greş, Intel nu renunţă şi-şi joacă ultima carte într-un segment de piaţă unde are cu adevărat autoritate, cel al PC-urilor desktop şi calculatoare portabile.

În loc să verse resurse financiare considerabile în activitatea de cercetare şi dezvoltare, Intel a ales să facă echipă cu un producător specializat pe propria lui nişă de piaţă. Este vorba de MediaTek, o companie specializată în dezvoltarea de chipseturi low-cost pentru telefoane mobile, care şi-a anunţat deja planurile pentru dezvoltarea unui modem 5G pretabil la folosirea cu dispozitive mobile puţin costisitoare.

În cadrul colaborării convenite, Intel va defini specificaţiile soluţiei 5G dorite, va oferi optimizare, va valida proiectarea şi va acorda suportul necesar pentru integrarea modemurilor în dispozitivele adresate consumatorilor finali. De partea cealaltă, MediaTek va dezvolta şi va furniza tehnologiile necesare.

Aflată la stadiu incipient, colaborarea dintre Intel şi MediaTek va arăta primele roade la începutul anului 2021. Un al treilea partener, o companie numită Fibocom, se va ocupa cu adaptarea soluţiilor de comunicaţii 5G la formatul plăcilor de extensie M.2, folosit în prezent cu dispozitive SSD. Deja prezent pe mai toate plăcile de bază pentru PC şi laptopuri de generaţie recentă, slotul M.2 oferă suficientă lăţime de bandă pentru a nu limita vitezele de transfer suportate de tehnologia 5G şi oferă o cale facilă pentru upgrade, care nu lasă neapărat pe dinafară PC-urile din generaţia actuală.

Cert este că MediaTek nu va fi unicul furnizor de chip-uri pentru plăci de extensie 5G adresate sistemelor laptop şi PC, Qualcomm arătând deja ambiţii similare pentru acest segment de piaţă. Unindu-şi forţele, Intel şi MediaTek au însă şanse mai mari să livreze primii un produs vandabil, oferind consumatorilor mai multe opţiuni pentru acces la internet de mare viteză în noua eră a comunicaţiilor 5G.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult