Intel renunţă la procesoarele Kaby Lake-G cu GPU AMD Vega integrat

10.10.2019
Intel renunţă la procesoarele Kaby Lake-G cu GPU AMD Vega integrat

Anul trecut, prin vară, Intel anunţa noile sale procesoare Kaby Lake-G, echipate cu cipuri grafice AMD Radeon RX Vega M, un pateneriat ciudat la prima vedere, însă care s-a dovedit a fi de succes pentru cei care au beneficiat de performanţa în plus în aplicaţii 3D. Aceste procesoare au permis realizarea de laptop-uri subţiri şi performante, însă Intel anunţă acum că renunţă la această gamă de produse.

Chiar dacă alăturarea unui procesor Intel cu o placă grafică AMD pe un singur cip a permis producătorilor de dispozitive mobile să realizeze câteva modele interesante de produse, compania Intel nu pare interesată de acest parteneriat în continuare. Compania tocmai a anunţat procesoarele Canon Lake pe 10nm, care vin cu cipuri grafice Iris Pro performante, NVIDIA a livrat mai multe modele Max-Q, iar AMD pare să înceapă să lanseze la rândul său soluţii mobile performante şi eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Astfel, din data de 31 ianuarie, partenerii nu vor mai putea comanda astfel de cipuri.

Intel a comunicat companiilor care produc dispozitive bazate pe aceste cipuri că va scoate din producţie generaţia Kaby Lake-G şi că doar comenzile realizate până la data limită vor fi onorate. Livrările vor continua astfel până pe 31 iulie. Se zvoneşte de asemenea că în 2020, Intel va prezenta pentru prima dată plăcile grafice proprietare Xe, însă nu este clar dacă acestea vor fi dezvoltate doar pentru desktop, sau vor putea fi integrate şi în computere mobile.

Adevărul este că a fost interesant să vedem un parteneriat între două companii care au fost tradiţional rivale, însă era probabil destul de clar de la început că o astfel de iniţiativă nu va fi pe termen lung. De altfel, AMD a anunţat de curând un parteneriat cu Samsung, urmând să dezvolte procesoare grafice pentru cipurile mobile ale liderului de pe piaţa de smartphone-uri, deci AMD pare să fie în continuare deschis la astfel de înţelegeri. Cel mai probabil, Intel doreşte să se bazeze mai mult pe soluţiile proprietare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult