Intel lasă componentele vechi fără BIOS şi drivere. Utilizatorii de sisteme de operare vechi sunt afectaţi în mod special

19.11.2019
Intel lasă componentele vechi fără BIOS şi drivere. Utilizatorii de sisteme de operare vechi sunt afectaţi în mod special

Intel a făcut un anunţ care a stârnit controverse în rândul utilizatorilor de hardware mai vechi, administratori de sisteme vechi şi fanilor tehnologiei retro: începân cu data de vineri, 22 noiembrie 2019, compania va şterge toate fişierele care includ update-uri de BIOS şi drivere pentru componentele lansate în anii `90 şi începutul anilor 2000. Această situaţie, pe lângă efectul negativ pe care îl are pentru cei care mai au nevoie să menţină sisteme vechi, aduce şi riscul de răspândire a malware-ului.

Compania a anunţat că utilizatorii care încă folosesc plăci de bază care folosesc hardware cu versiunea de BIOS [BLH6710H.86A] 0163 ar trebui să nu îl mai folosească şi să treacă la altceva. Această versiune de BIOS veche nu mai este sub suport oficial şi va fi ştearsă complet de pe serverele companiei pe 22 noiembrie. Alături de această versiune de BIOS veche, compatibilă cu plăci de bază din anii 90 şi 2000, dispar şi alte fişiere de pe serverele Intel.

Majoritatea driverelor pentru componente vechi precum plăci de bază, plăci de reţea şi plăci grafice compatibile cu Windows 98, Me, XP şi versiuni mai vechi de Windows Server vor fi de asemenea şterse de pe serverele Intel. Companiile care încă au sisteme foarte vechi echipate cu astfel de componente, nu vor avea prea multe opţiuni rămase decât să facă upgrade, în cazul în care componentele cedează în timp, sau să caute dischete şi CD-uri vechi cu drivere pentru a putea pune sistemul înapoi în funcţiune.

Problema adevărată apare însă atunci când utilizatorii care au nevoie de aceşti driveri vor începe să caute pe internet alternative. Cei care au căutat astfel de soluţii pe internet probabil că ştiu că cele mai vizibile în căutări sunt tot felul de site-uri dubioase care spun că oferă descărcarea de driveri, însă în realitate oferă malware şi aplicaţii proprietare de download.

Mai mulţi utilizatori şi-au exprimat dezacordul faţă de această decizie, însă din punct de vedere legal, Intel are tot dreptul să şteargă fişierele vechi, chiar dacă acestea nu ocupă mult spaţiu pe servere şi probabil că nu consumă nici mult trafic de internet, întrucât nu sunt accesate foarte des. Toate componentele afectate şi sistemele de operare pentru care erau scrise driverele sunt în EOL (End of Life), deci nu mai au suport oficial. Astfel, compania nu mai are nicio datorie faţă de utilizatori după ce perioada de suport promisă s-a încheiat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult