AMD se reinventează cu Barcelona

10.09.2007
AMD se reinventează cu Barcelona

AMD a lansat astăzi familia de procesoare Barcelona, prima care include patru nuclee sub același acoperiș. Barcelona este de fapt începutul unei noi ere pentru AMD, K10, sub această denumire fiind ascunse tehnologii noi, cu care compania speră să reintre în bătălia la vârf cu Intel.

Un prim aspect pe care îl putem vedea la Barcelona este modalitatea de conectare cu placa de bază. AMD a renunțat la pini în favoarea a 1.207 discuri ce intră în contact cu pinii plăcii de bază. Procesoarele sunt construite în procesul tehnologic 65nm, includ 2 MB de memorie cache L3 la comun și câte 512 KB cache L2 și 128 KB cache L1 pentru fiecare nucleu în parte.

De fapt, nu Barcelona este familia așteptată, modelele ei find adresate segementului de servere, ci variantele pentru desktop, Phenom. Totuși, prin compararea performanțelor primelor procesoare Barcelona cu concurentele de la Intel, ne putem face o idee asupra a ce va oferi AMD în câteva luni cu modelele pentru desktop. Primele rezultate indică un plus de performanță de 20% în favoarea AMD, dacă se compară procesoare cu același număr de nuclee și aceeași frecvență.

AMD a rămas la denumirea Opteron pentru procesoarele sale de servere (a treia generație), Barcelona fiind numele de cod al pastilei de siliciu sub care se ascund patru nuclee. Din primul val de procesoare fac parte modele de 2.0 GHz ale căror prețuri depășesc cu puțin 1.000$, dar și variante mai ieftine, ale căror frecvențe scad până la 1.7 GHz și 209$.

AMD Barcelona K10

AMD Barcelona K10

Urmărește Go4IT.ro pe Google News