Sony HDR-SR1, prima cameră video full HD

07.12.2006
Sony HDR-SR1, prima cameră video full HD
Sony HDR-SR1

Am putea aminti că HDR-SR1 are şi stabilizator de imagine SteadyShot, o tehnologie proprie Sony cu două moduri de funcţionare Super şi Electronic care asigură calitatea cadrelor în mişcare. Cât despre conectivitatea cu PC-ul, nimic mai simplu, HDR-SR1 este dotată şi cu un port USB şi unul FireWire, cunoscut sub denumirea de i.Link pentru produsele Sony.

În rest, despre porturile uzuale pentru conectare audio-video putem spune că sunt prezente şi gata de utilizat.

Intrarea şi ieşirea audio-video digitală se face prin intermediul USB, iar despre celelalte conexiuni A/V nimic deosebit: RCA-uri, Jack-uri, S-Video şi bineînţeles un port HDMI. În ceea ce priveşte captura, partea de video este realizată cu ajutorul codecului MPEG2, AVCHD pentru HD şi formatul JPG pentru fotografii.

Bineînţeles, cum ne aşteptăm de la orice cameră modernă, şi la aceasta putem ataşa microfon extern, proiector sau un trepied susţinut de tehnologia LANC, proprietate de altfel tot a companiei Sony. Setările privind sunetul, imaginea, efectele sunt cele uzuale unei camere video moderne.

Producătorii nu au omis nici programul necesar pentru conectarea la PC aşa că au pus în pachet şi Picture Motion Browser ver. 1.0, pentru o utilizare mai uşoară.

Achiziţionăm sau nu?

Sony HDR-SR1 este disponibilă şi pe piaţa nostră la un preţ variind între 4700 şi 5000 RON. Cu toate că putem găsi camere video şi mai ieftine, aceasta este alegerea perfectă. HDR-SR1 nu este doar o cameră video, ci este prima cameră full HD, după cum aminteam şi mai devreme şi oferă mult mai mult decât o cameră normală HI8.

Pe viitor, odată cu apariţia mai multor produse asemănătoare, preţul va scădea cu siguranţă, dar momentan HDR-SR1 este ce mai viabilă alegere

Prima cameră HD

De la VHS la HDD

Nu cu mult timp în urmă camerele video personale cu casete VHS erau cele mai noi dispozitive cu ajutorul cărora puteam să păstrăm amintiri cu cei dragi. Şi într-o perioadă scurtă am trecut de la dimensiuni mari la dimensiuni mici de la mici la mari (ex.VHS – Betacam – HI8– DVD – HDD ) şi tot aşa în funcţie de noile inovaţii înbunătăţiri aduse camerelor video personale.

De ce dispunem acum?

Acum nu mai căutăm o cameră video doar pentru a filma, căutăm să fie mică, uşor de folosit, să ştie HD, să aibă slot pentru cardul de memorie, să poată fi conectată uşor la calculator, să aibă hard disk, zoom optic mare si de ce nu să facă si poze la o rezoluţie rezonabilă.

Corporaţia Sony a încercat să răspundă tuturor cerinţelor curente prin HDR-SR1, o cameră video full HD. HDR-SR1 este prima cameră care înregistează în formatul 1080i pe un suport HDD. Propun să aruncăm o privire la oferta Sony:

  • Senzor optic: Gross Pixels ClearVID CMOS
  • Lentilă: Carl Zeiss
  • Zoom optic: 10X
  • Zoom digital: 80X
  • Pixeli efectivi: 1991K pixeli (4:3), 1493K pixeli (16:9)
  • Stocare: 30 GB HDD
  • Format audio: Dolby Digital 5.1
  • Microfon: da, încorporat pe 5.1 canale
  • Ecran LCD de 3.5”, format 16:9, sensibil la atingere
  • Viewfinder: color
  • Card memorie: Memory Stick PRO maxim 2GB
  • Poze: 4MP extrapolat

Producătorii nu au fost foarte darnici cu informaţiile tehnice privind modul de funţionare efectivă a noii camere, dar putem să ne facem o idee destul de bună asupra calităţii acesteia din caracteristicele prezentate.

Dimensiunile mici, 78 x 84 x 165mm şi greutatea redusă, doar 720g, fac din această cameră prietenul perfect pentru călătorii, nu mai spunem că cei 30 GB capacitate de stocare ne garantează că nu vom rata nici nu moment al drumeţiei.

Într-adevăr, faptul că poate face poze la 4 MP doar digital este un dezavantaj, dar corporaţia Sony ne asigură că tehnologia Megapixel folosită pentru extrapolare va face orice poză să rivalizeze cu cele făcute de o cameră FOTO normală. Pentru persoanele cărora le place viaţa de noapte, HDR-SR1 poate filma la 5 lucşi şi chiar la 0 lucşi prin tehnologia Super NightShot. Ce putem să mai spunem despre o astfel de cameră video?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News