Un nou tip de cameră foto cu lentile plate, ar putea oferi zoom optic fără compromisul unor lentile voluminoase

13.03.2020
Un nou tip de cameră foto cu lentile plate, ar putea oferi zoom optic fără compromisul unor lentile voluminoase

Tehnologia Periscope, întâlnită deja la mai multe modele de telefoane echipate cu zoom optic, ar putea avea pare de concurenţă. Un grup de cercetători americani au reuşit să creeze un nou tip de cameră foto care nu necesită focalizarea apropiind sau depărtând două sau mai multe lentile cu suprafaţă curbată.

Tehnologia are avantaje semnificative faţă de optica folosită cu smartphone-urile din generaţia actuală. Sistemul permite înlocuirea sistemelor optice cu lentile multiple cu o soluţie mai compactă. Mai mult decât atât, noile  lentile plate sporesc funcţionalitatea camerei foto, oferind zoom optic din formatul unui smartphone chiar mai subţire decât este posibil în prezent.

Tehnologia ar putea avea şi aplicaţii în domeniul medical, permiţând confecţionarea de camere foto/video pentru observaţii endoscopice mai uşor inserabile şi chiar adaptabile la formatul unei capsule uşor de înghiţit.

Noul tip de obiectiv cu lentile plate poate menţine focalizarea asupra obiectelor poziţionate la aproximativ şase metri unul de celălalt, pe direcţia faţă-spate. Obiectivul în sine foloseşte un model de nanostructură aplicat o suprafaţă plană, înlocuind lentilele din sticlă sau plastic care folosesc efectul difracţiei pentru direcţionarea luminii. Fără compromisul grosimii, lentilele asigură proprietăţile optice necesare pentru a controla direcţia lumini aşa cum face o lentilă tradiţională a camerei foto.

Oamenii de ştiinţă cred că noua lentilă plată ar putea avea multe aplicaţii în afara fotografiei, inclusiv pentru dezvoltarea de senzori LIDAR mai compacţi, cu aplicaţii în domeniul vehiculelor autonome.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult