Sigma anunţă fp, o cameră mirrorless cu senzor full-frame în carcasă de compactă

12.07.2019
Sigma anunţă fp, o cameră mirrorless cu senzor full-frame în carcasă de compactă

Sigma, producătorul japonez de camere şi obiective foto, a anunţat o nouă cameră mirrorless full-frame, diferită faţă de ceea ce există deja pe piaţă. În ciuda faptului că avem de a face cu o cameră cu un corp foarte compact, Sigma fp integrează un senzor „full frame”, le fel de capabil precum cel de pe cele mai voluminoase camere de pe piaţă. Compania consideră că această cameră va putea fi folosită în mult mai multe situaţii, putând fi mai uşor de cărat şi mai puţin intimidantă decât „tunurile” considerate profesionale.

Sigma fp este o cameră foto full-frame de mărimea unei camere compacte. Vorbim despre dimensiuni de 112.6 x 69.9 x 45.3mm, cu o greutate de 422 grame cu tot cu baterie şi card SD. În comparaţie, camera Sony RX100 are dimensiuni doar puţin mai mici, însă vine echipată cu un senzor de 1”, mult mai mic decât cel de 35mm de pe Sigma fp. Avantajul compactei Sony este însă faptul că are un obiectiv integrat, deci dimensiunile sale rămân mici, în timp ce Sigma fp trebuie să „crească” puţin pentru a putea realiza şi fotografii.

Pentru modelul fp, Sigma a ales să folosească montura Leica L-Mount. Astfel, toate obiectivele compatibile cu aparatele Leica vor funcţiona şi pe Sigma, iar Sigma a lansat chiar şi trei obiective noi cu această montură odată cu modelul fp. Avantajul acestor obiective este faptul că sunt mai mici, deci nu vor creşte nici dimensiunile, nici greutatea foarte mult. Dar sigma produce şi adaptoare pentru obiective şi deja confirmă compatibilitatea acestora cu obiectiva Canon şi Sigma pe montură EF, de exemplu.

Senzorul full-frame de 24,6 megapixeli oferă o plajă ISO de la 100 la 25.600 şi un sistem de focalizare în 49 de puncte, cu stabilizare electronică din software. Acesta este capabil să înregistreze la rezoluţie 4K la 24, 25 sau 30 FPS, camera fiind compatibilă cu formatele CinemaDNG la 8, 10 sau 12 biţi, cât şi cu formatul MOV folosind codecul H.264.

Ce nu poate oferi Sigma fp având în vedere dimensiunile sale reduse este un viewfinder. Fotografiile şi filmările vor fi realizate pe display-ul de 3,5”  de pe partea din spate, însă la nivel de control, butoanele sunt similare cu cele de pe alte camere mai mari. Folosind touchscreen-ul şi butoanele, setările ar trebui să poată fi făcute destul de rapid.

Sigma prezintă această cameră drept o soluţie bună la toate, clipul de prezentare incluzând fotografi şi videografi care o folosesc pentru diverse cazuri de utilizare, de la simpla fotografie în studio, la captura de material pentru cinema folosind lentile imense şi accesorii de filmat avansate.

Este greu de intuit care va fi succesul pe piaţă al noii camere Sigma fp, mai ales că se confruntă cu concurenţă în special pe partea video cu soluţiile Panasonic şi BlackMagic, care vin în corpuri relativ compacte, dar oferă funcţii video foarte avansate. Pe de altă parte, acele modele nu au senzori full-frame, iar la această categorie singurul concurent real mirrorless rămâne Sony, Canon şi Nikon fiind încă în urmă pe acest segment de piaţă. Sigma fp va ajunge în magazine în toamnă, însă nu ştim încă la ce preţ. Fiind vorba despre o cameră full-frame, probabil că preţul nu va fi tocmai mic, în ciuda dimensiunilor camerei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult