Xerox ar putea prelua rivalul HP printr-o tranzacţie record, estimată la 24 miliarde dolari

06.11.2019
Xerox ar putea prelua rivalul HP printr-o tranzacţie record, estimată la 24 miliarde dolari

Potrivit informaţiilor obţinute de publicaţia Wall Stree Journal, Xerox pregăteşte una dintre cele mai îndrăzneţe oferte de achiziţie din ultimii ani, vizând preluarea rivalului HP. Dacă se concretizează, tranzacţia ar putea include o componentă în bani, dar şi acţiuni. Ambiţiile celor de la Xerox sunt însă atât de mari încât necesită suportul unei mari instituţii bancare pentru creditarea sumei de bani necesară.

Potrivit unor estimări recente, valoarea de piaţă a gigantului Xerox este de aproximativ 8 miliarde dolari, de trei ori mai puţin decât valoarea netă a companiei ofertată pentru achiziţie, estimată la aproximativ 24 miliarde dolari. Totuşi, argumente în favoarea unei achiziţii între Xerox si HP ar exista, ambele companii adaptându-se cu dificultate cererii în scădere pentru echipamente de imprimare, consumatorii renunţând treptat la folosirea materialelor tipărite. O eventuală colaborare ar putea funcţiona şi ca o măsură de reducere a costurilor, economisind celor două companii până la 2 miliarde de dolari anual.

Xerox, cunoscut cel mai bine pentru oferta de imprimante şi copiatoare adresate mediului enterprise, are venituri anuale de aproximativ 10 miliarde dolari. HP, separat anul trecut de compania-mamă HPE (Hewlett Packard Enterprise) este unul dintre cei mai mari fabricanţi de PC-uri din lume, cu venituri de peste 58 miliarde dolari anual. Totodată, HP este şi furnizor de imprimante şi consumabile pentru acestea.

Luna trecută, compania şi-a redus cu 15% forţa de muncă, disponibilizând 9000 de angajaţi în încercarea de a obţine o reducere cu aproximativ 1 miliard de dolari a costurilor operaţionale.

Xerox ar putea finanţa o parte din valoarea tranzacţiei şi cu ajutorul Fujifilm, cei din urmă arătând deja interes pentru preluarea Xerox. De altfel, Xerox a confirmat deja cedarea unei cote de 25% din acţiuni către compania japoneză, obţinând în schimb suma de 2.3 miliarde dolari ce ar putea fi reinvestită în achiziţia HP.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult