Trump: „Nu facem afaceri cu Huawei. Este o problemă de securitate naţională”. Soarta Huawei este şi mai incertă

06.09.2019
Trump: „Nu facem afaceri cu Huawei. Este o problemă de securitate naţională”. Soarta Huawei este şi mai incertă

Cu doar câteva săptămâni înainte de lansarea celui mai puternic smartphone de la Huawei, noul Mate 30 Pro, care ar trebui să demonstreze noile capabilităţi ale chipset-ului Kirin 990, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, face o declaraţie şocantă, care cu siguranţă va avea efecte negative în viitorul apropiat asupra afacerilor companiei chineze. Trump spune că „nu va face afaceri cu Huawei”, soarta companiei nefiind luată în calcul în negocierile cu China referitoare la comerţ.

Donald Trump a făcut noile declaraţii despre Huawei în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, fiind întrebat despre această situaţie:

„Este o problemă de securitate naţională. Huawei este un motiv de îngrijorare pentru forţele noastre militare, agenţiile de informaţii şi nu facem afaceri cu Huawei. Vom vedea ce se întâmplă în legăturăcu China, dar Huawei nu este unul dintre jucătorii pe care îi vom include în discuţii, sau despre care vrem să vorbim acum.”

Noua poziţie a Statelor Unite asupra Huawei o contrazice pe cea din urmă cu câteva luni, în care Trump spunea că va permite companiilor să vândă tehnologii către companie, după congresul G20. La scurt timp a fost pornit un program de licenţe pentru companiile americane, însă niciuna nu a fost acordată, în ciuda înscrierilor a 130 de companii, printre care şi Google.

Recent, Google a confirmat faptul că nu va putea oferi sistemul de operare Google către Huawei în viitor. Această situaţie afectează lansarea dispozitivelor Mate 30 în vest, unde acestea sunt dependente de Google Play Services şi de Google Play Store. În China, software-ul Huawei oricum nu includea aceste funcţionalităţi, deci lansarea din acea regiune nu ar fi afectată.

Cele mai recente zvonuri spun că Huawei va dezvălui pe 19 septembrie noile telefoane Mate 30, fără să menţioneze o dată de lansare oficială pentru Europa. Probabil că planul din prezent este să aştepte până când SUA va lua o decizie finală în legătură cu afacerile Huawei. Compania a fost inclusă pe Entity List în luna mai şi a primit deja două extinderi de 90 de zile ale termenului la care sancţiunile încep în mod o

ficial.

Până pe 19 noiembrie, compania poate să cumpere tehnologii şi servicii de la companiile americane pentru produsele pe care le-a lansat înainte de această situaţie. Toate produsele care nu au fost licenţiate până la acea dată vor fi afectate, iar smartphone-urile şi tabletele care nu erau într-un stadiu de certificare vor fi livrate fără versiunea Google de Android. Compania poate livra însă cu Android-ul „propriu”, dezvoltat pe baza variantei AOSP şi cu interfaţa EMUI, dar cu acces exclusiv la magazinul Huawei App Gallery.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult