SUA pregăteşte o lege care să limteze şi mai mult accesul Huawei la tehnologii străine

16.01.2020
SUA pregăteşte o lege care să limteze şi mai mult accesul Huawei la tehnologii străine

În ultimele câteva săptămâni a fost destul de multă linişte în jurul discuţiilor despre SUA şi Huawei, însă guvernul american nu se lasă. Un proiect de lege care a fost deja „creionat”, ar putea pune şi mai multe restricţii pentru dispozitivele produse de compania chineză. Se pare că americanii doresc să modifice regulamentul „De minimis”, care asigură posibilitatea de a impune restricţii, în cazul în care produsele pe care companiile le produc sunt realizate în proporţie de 25% cu componente sau tehnologii americane. Dacă proiectul de lege va trece, SUA va putea să impună restricţii chiar şi pe produse care au sunt realizate cu doar 10% tehnologii americane.

Practic, SUA doreşte să impună aceleaşi restricţii de pe Entity List şi pentru companii care nu sunt de origine americană, dar care livrează către Huawei componente care folosesc tehnologii care au fost inventate sau care sunt cumpărate de la producători americani. Aici ar putea intra tot felul de componente interne pentru smartphone-uri şi nu numai, ale căror brevete sunt înregistrate în SUA. De altfel, anumite componente sunt construite folosind piese produse de companii americane.

Dacă această lege este propusă şi va fi adoptată, SUA va putea bloca furnizarea anumitor componente către Huawei, indiferent de ţara de origine a companiei care lucrează cu Huawei. Reuters spune că o discuţie pe baza acestei legi ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Chiar dacă Huawei probabil că nu va fi numit direct în proiectul de lege, aceasta pare să fie realizată „cu dedicaţie”. De altfel, această lege ar putea oferi autorităţilor americane un control mai mare asupra tuturor companiilor din China care sunt considerate a fi „problematice”, din cauza legăturilor cu statul chinez. ZTE se află de asemenea pe lista scurtă de companii pe care SUA le are în vizor, fiind de asemenea un furnizor de echipamente telecom de origine chineză.

Experţii spun însă că Huawei ar putea suferi doar o lovitură temporară, chiar şi în urma unei astfel de legi, întrucât va căuta furnizori de componente care nu folosesc tehnologii americane în viitor, pentru a-şi putea continua operaţiunile.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult