Essential se închide. Essential Phone rămâne fără suport software

17.02.2020
Essential se închide. Essential Phone rămâne fără suport software

Essential Inc. se închide. Compania înfiinţată de Andy Rubin, cel care a stat la baza dezvoltării sistemului de operare Android, va dispărea, iar suportul software pentru dispozitivele deja lansate va înceta. De fapt, suportul pentru acestea oricum era în perioada extinsă, telefonul Essential PH-1, singurul produs de acest gen lansat de companie, fiind pe piaţă încă din 2017. Acest lucru înseamnă că noul telefon pe care Rubin l-a arătat în fotografii la sfârşitul anului trecut, Project Gem, nu va mai fi lansat pe piaţă.

Compania Essential a avut parte de o „viaţă” scurtă şi destul de zbuciumată. Rubin a dorit să ofere o alternativă la dispozitivele mobile din prezent, lansând un smartphone de dimensiuni compacte, cu sistem de operare Android fără personalizări, actualizări rapide şi o inovaţie în domeniu: un ecran decupat în partea de sus a ecranului, cu câteva luni înainte de lansare iPhone X.

În ciuda acestor promisiuni şi inovaţii, Essential Phone (PH-1) nu s-a vândut prea bine, nici după repetare ieftiniri în lunile ce au urmat după lansare şi a actualizărilor software care au rezolvat multe dintre problemele pe care telefonul le avea la acest capitol, inclusiv la capitolul captură foto.

Compania a lucrat apoi la noi proiecte, atât pentru lansarea unui eventual Essential Phone 2, cât şi pentru dezvoltarea de noi soluţii în domeniul asistenţilor virtuali. Project Gem, ceea ce ar fi putut deveni următorul Essential Phone, părea să fie un proiect aproape gata de lansare, care propunea un nou gen de smartphone: unul cu ecran mai mic, dar foarte înalt, cu o interfaţă bazată pe card-uri, dispusă pe verticală, spre diferenţă de matricele de pictograme din prezent.

Un alt proiect important ar fi fost un dispozitiv secundar, care se conectează la smartphone, care poate deveni un adevărat asistent personal. Conform informaţiilor disponibile în acest moment, respectivul accesoriu nu doar prelua comenzi vocale de la utilizator, însă ar fi putut prin intermediul algoritmilor AI să preia o parte dintre „task-urile” utilizatorului precum răspunderea la anumite mesaje sau e-mail-uri şi organizarea calendarului cu întâlniri şi lucruri de făcut.

Essential Phone va rămâne astfel fără suport software, actualizarea din februarie 2020 fiind ultima pe care telefonul o va primi. De asemenea, software-ul dezvoltat pentru Project Gem, cu noua interfaţă, va fi urcat pe GitHub, deci există posibilitatea ca cineva să dezvolte o versiune funcţioneală a interfeţei pentru alte dispozitive cu Android.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult