Companiile americane pot depune cereri pentru a colabora cu Huawei. Trebuie să demonstreze că relaţiile nu vor afecta siguranţa naţională

10.07.2019
Companiile americane pot depune cereri pentru a colabora cu Huawei. Trebuie să demonstreze că relaţiile nu vor afecta siguranţa naţională

Donald Trump a anunţat în urmă cu mai bine de o săptămână că va permite companiilor americane să vândă produse către Huawei, însă autorităţile au confirmat între timp că producătorul chinez va rămâne pe Entity List, cu aceleaşi restricţii de până acum. Totuşi, acum, Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat că va permite companiilor să depună cereri pentru a colabora cu Huawei, însă lucrurile nu sunt tocmai simple.

Wilbur Ross, secratarul Comerţului din SUA a anunţat că toate companiile care doresc să lucreze cu Huawei şi să vândă produse către companie, trebuie să demonstreze că produsele pe care le vând nu vor prezenta riscuri pentru securitatea naţională a Statelor Unite. Evident, aceste declaraţii nu explică exact ce poate prezent riscuri sau nu, sau dacă sistemul de operare Android intră sau nu sub aceste restricţii.

Din câte se pare, fiecare companie va avea parte de propriul proces de aprobare pentru relaţii comerciale cu Huawei, deci fiecare caz în parte va fi analizat şi aprobat sau revocat. Vom afla cel mai probabil în următoarele luni fie direct de la Huawei, fie de la companiile care se vor înregistra pentru a colabora cu Huawei, care sunt limitările acestui tip de relaţii economice.

În afara excepţiilor care vor fi făcute pe baza acestor cereri, Huawei rămâne o companie „riscantă” pentru SUA. Reprezentanţii Huwei încearcă însă să ofere o imagine publică mai calmă, parcă neafectată de aceste restricţii. Deja sunt în lucru versiunile finale ale sistemului proprietar de operare Hong Meng, în cazul în care relaţiile cu Google nu vor fi restaurate, în timp ce telefoanele companiei includ foarte puţine componente americane, care ar putea fi înlocuite cu alternative.

Pe piaţa de PC-uri este mai complicat, întrucât nici AMD, nici Intel şi nici Microsoft nu au momentan voie să colaboreze cu Huawei, deci compania este în imposibilitatea de a dezvolta noi laptop-uri. Deja o lansare programată pentru luna iulie în gama MateBook de la Huawei a fost amânată şi există posibilitatea ca aceasta să fie complet anulată, dacă relaţiile de afaceri între Huawei şi companiile americane nu vor fi reluate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult