Apple ar putea să nu reuşească pregătirea unor stocuri suficiente de telefoane pentru lansarea iPhone 12

13.02.2020
Apple ar putea să nu reuşească pregătirea unor stocuri suficiente de telefoane pentru lansarea iPhone 12

După o scurtă perioadă de plafonare ce a dat speranţe pieţelor bursiere, numărul infecţiilor cu coronavirus (COVID-19) raportate din China este din nou în creştere galopantă, semn că autorităţile de la Beijing nu reuşesc să aducă situaţia sub control. În timp ce pe plan local, China pare că intră sub ameninţarea unei crize a sistemului bancar, pe măsură ce companiile închise din cauza epidemiei de coronavirus nu mai pot să plătească ratele restante, efectele în economie au ramificaţii globale. Dependentă de furnizori de componente şi de forţa de muncă ieftină din China, industria electronicelor de consum are în special de suferit. Inclusiv gigantul Apple ar putea fi nevoit să transforme dezvăluirea următoarei generaţii de telefoane iPhone într-o lansare „pe hârtie”, cu stocuri minime pregătite pentru debutul în magazine.

Semnele că lucrurile o iau în această direcţie sunt deja clare. În timp ce companiile din China continuă să fie închise pentru a-şi proteja lucrătorii, iar călătoriile în ţară sunt descurajate, Apple că va rata etape critice în dezvoltarea următoarei generaţii iPhone. De altfel Apple a restricţionat încă de luna trecută călătoriile în China, cu excepţia sarcinilor „critice pentru afaceri” şi se pare că finalizarea iPhone 12 nu se mai numără printre în acest moment printre operaţiunile de importanţă majoră.

DigiTimes raportează (prin MacRumors ) că Apple nu a trimis deocamdată ingineri în China pentru a finaliza etapa de validare (EVT) a designului final iPhone 12. Acesta este un pas esenţial, menit să asigură că designul respectă standardele Apple, înainte de a da undă verde pentru începerea producţiei de serie.

În mod uzual, producţia următoarei  generaţii iPhone trebuie să înceapă în perioada lunii iunie pentru a permite acumularea unui stoc suficient de produse pentru lansarea Apple din luna septembrie. Cu fabricile din China în continuare închise, sau folosite pentru alte activităţi cum ar fi producerea de măşti şi alte provizii necesare pentru combaterea epidemiei, fereastră de oportunitate pare că va fi ratată pentru Apple.

Probabil că iPhone-urile vor fi totuşi făcute, însă dar partenerii Apple nu vor avea suficient timp pentru a răspunde cererii preconizate din piaţă.

Dacă Apple nu decide să schimbe data de lansare, iPhone 12 va debuta în luna septembrie cu stocuri insuficiente, rămânând de văzut dacă asta va determina sau nu umflarea preţurilor cerute în magazine.

Potrivit surselor din industrie, iPhone SE 2 (sau iPhone 9) s-ar afla deja în producţie, astfel că stocurile pentru lansare nu ar trebui să pună probleme la fel de mari. Rămâne însă problema transportului, livrările din China fiind îngreunate de evoluţia evenimentelor actuale.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult