Volvo XC40 electric va rula sistemul de operare Android nativ pe sistemul infotainment

10.10.2019
Volvo XC40 electric va rula sistemul de operare Android nativ pe sistemul infotainment

Volvo a promis că din 2019 toate maşinile pe care le va lansa vor fi fie hibride, fie complet electrice, iar prima maşină a companiei fără motor pe combustie internă urmează să fie lansată foarte curând. Modelul XC40 electric, care va debuta săptămâna viitoare, va fi şi primul Volvo de pe piaţă care va fi livrat cu un sistem de operare Android la bord, cu aplicaţii şi servicii integrate, care pot fi folosite fără un smartphone.

Volvo a publicat prima fotografie de la bordul modelului XC40 electriv, care va integra un display tactil pe consola principală, echipat cu un nou sistem de operare. Nu vorbim despre un sistem proprietar de infotainment compatibil cu Android Auto, ci cu un sistem Android realizat special pentru maşini, cu acces la Google Play Store, Google Maps, YouTube Music, Spotify, Google Assistant şi altele. Toate acestea rulează nativ pe consola maşinii.

Desigur, nu avem de a face cu o experienţă Android „completă”. Sistemul de infotainment nu este o simplă tabletă cu Android integrată în bord. Această versiune a sistemului de operare este construită special pentru maşini, putând controla toate sistemele Volvo, de la aer condiţionat la reglajele pentru scaune, redare multimedia şi navigaţie. Mai mult, aplicaţiile din Play Store vor fi într-o versiune dedicată pentru maşini, deci nu vor putea fi descărcate toate aplicaţiile de Android de pe telefoane, de exemplu. Cu siguranţă însă, va găsit cineva o alternativă pentru instalarea de APK-uri.

Se pare că Google va încerca să împingă acest tip de integrare Android către producătorii de maşini faţă de sistemul Android Auto, care este bazat pe conectarea prin cablu sau prin Wi-Fi a unui smartphone la maşină. Alţi parteneri pe care Google îi are deja confirmaţi pentru această integrare sunt General Motors şi Alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi. Pe partea cealaltă, Apple abia a făcut un mic pas în această direcţie, realizând un parteneriat cu Porsche, care are aplicaţia Apple Music pre-instalată pe sistemul de infotainment de pe prima sa maşină electrică, modelul Porsche Taycan.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult