TOGG: primele maşini 100% turceşti vor fi electrice. Preşedintele Erdogan promite infrastructură de încărcare

30.12.2019
TOGG: primele maşini 100% turceşti vor fi electrice. Preşedintele Erdogan promite infrastructură de încărcare

Piaţa de maşini electrice este încă una emergentă, fiind în continuare loc pentru noi jucători. TOGG este astfel primul brand de maşini electrice din Turcia, care urmează să fie lansat în următorii câţiva ani nu doar pe plan domestic, cât şi pe plan internaţional. Acest brand reprezintă un consortiu între cinci companii din Turcia din mai multe domenii şi se bazează pe suport din partea satatului, care promite investiţii şi excepţii de la anumite taxe.

TOGG are în plan producţia a 175.000 de maşini electrice pe an, cu o investiţie care se ridică la 3,7 miliarde de dolari pe parcursul a 13 ani. Maşinile TOGG vor începe producţia în cadrul unei fabrici care va fi construită în zona Bursa, unde sunt deja construite şi alte vehicule ale unor companii internaţionale. Sunt momentan plănuite cinci modele diferite de maşini electrice TOGG, iar guvernul s-a angajat să cumpere 30.000 de unităţi până în anul 2035.

Primele maşini TOGG care vor ajunge pe piaţă vor fi modele „compact SUV”, care ar urma să intre în producţie în 2022, cu o mică întârziere faţă de planul autorităţilor din Turcia, care promiteau o maşină 100% turcească până în 2021. Primele maşini TOGG prezentate în public au fost un SUV de culoare roşie şi un sedan de culoare gri, care au fost dezvăluite chiar de Tayyip Erdogan, preşedintele ţării.

„Suntem martori la îndeplinirea visului de acum 60 de ani. Când vom vedea aceste maşini pe drumuri din toată lumea, vom şti că ne-am atins scopul.”, a declara Erdogan, care face referire la faptul că există planuri de a construi maşini turceşti de mai bine de jumătate de secol.

La baza TOGG (Turkey Automobile Initative Group) stau companii precum Anadolu Group, BMC, KoK Group, Turkcell (operator telecom) şi Zorlu Holding (compania care deţine brandul de televizoare Vestel). CEO-ul TOGG este Gurcan Karakas, fost CEO al companiei Bosch, iar şeful operaţiunilor este Sergio Rocha, fostul CEO al General Motors Korea.

Planul este ca maşinile să fie lansate mai întâi în Turcia şi apoi să ajungă şi în alte ţări din Europa. Preşedintele Erdogan spune că infrastructura pentru maşini electrice din ţară va fi gata până în 2022.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult