Reclamele video ascunse din aplicaţii de Android găsite responsabile pentru consumul excesiv de baterie

22.03.2019
Reclamele video ascunse din aplicaţii de Android găsite responsabile pentru consumul excesiv de baterie

Dacă sesizaţi că anumite aplicaţii încep să consume mai multă baterie decât ar trebui în mod normal, este posibil să fiţi victima unui nou mod de fraudă online. Din fericire, utilizatorii nu au de pierdut decât autonomie, însă cei care cumpărăt reclame în aplicaţie sunt păcăliţi, întrucât nu primesc ceea ce au primit. O companie numită OutStream Media a găsit o metodă ingenioasă (şi probabil ilegală), prin care afişează reclame video sub bannerele obişnuite de reclamă, încasând astfel mai mulţi bani de la clienţi.

Aplicaţiile care funcţionează pe bază de reclame, care fie afişează bannere tot timpul în timpul utilizării, sau care afişează bannere din când în când în timpul utilizării, pot fi responsabile pentru consumul excesiv de baterie pe Android. Prin metoda „in-banner video”, mai multe reclame rulează în acelaşi timp pe ecranul utilizatorului, chiar dacă acesta nu vede şi nu aude efectiv conţinutul, redarea clipurilor video fiind responsabile pentru consumul excesiv de energie.

Aceste practici au fost descoperite de către BuzzFeed, care au ajuns la concluzia că aceste reclame pot apărea şi în aplicaţii care nu au contracte cu firme de advertising „dubioase”. Companiile precum OutStream pot să preia controlul feed-urilor de reclamă obişnuite şi să „injecteze” clipurile de reclamă proprii sub acestea. Se pare că în fiecare zi sun afişate reclame de acest gen în valoare de zeci de milioane de dolari, clienţii care cumpără reclamă fiind practic păgubiţi, întrucât nimeni nu vede de fapt acele clipuri video ascunse.

Din păcate, sunt foarte puţine lucruri pe care utilizatorii le pot face pentru a se feri de astfel de reclame. Singura soluţie sigură este renunţarea la aplicaţia care duce la consumul excesiv de baterie, întrucât blocarea reclamelor ar putea duce oricum la limitarea funcţiilor aplicaţiilor sau chiar imposibilitatea de a o rula.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult