Standardul Ki: tehnologia care va alimenta electrocasnicele din bucătărie fără cabluri

09.09.2019
Standardul Ki: tehnologia care va alimenta electrocasnicele din bucătărie fără cabluri

Încărcarea wireless Qi a început să devină din ce în ce mai comună printre modelele high-end de smartphone-uri, iar multe companii se gândesc la integrarea tehnologiilor de alimentare cu energie electrică wireless şi în alte domenii. Wireless Power Consortium, asociaţia care controlează şi standardul de încărcare Qi, propune un nou standard, numi Ki, dedicat electrocasnicelor. Standardul de alimentare nu este încă gata, însă ar putea fi integrat în viitor în mobilă pentru bucătărie şi în diversele aparate pentru preparat mâncare.

Wireless Power Consortium a demonstrat o versiune timpurie a standardului Ki la IFA 2019. Acesta nu va fi compatibil cu standardul Qi, cel puţin nu la început, întrucât este realizat pentru un transfer de energie mult mai mare. În timp ce telefoanele cu încărcare Qi pot primi curent electric cu putere de până la 15 W, noul standard Ki va putea alimenta electrocasnicele compatibile cu până la 2.200 W.

Modul de funcţionare este similar cu cel de până acum, cu o mică diferenţă: standarduk Ki este realizat pentru a alimenta direct dispozitivele prin tehnologia wireless, în timp ce Qi este realizat pentru a încărca un acumulator. Astfel, atunci când foloseşti un mixer sau un blender care foloseşte standardul de alimentare wireless Ki, acesta va funcţiona doar atunci când este poziţionat pe masă în zona de acţiune a alimentatorului.

Transferul de energie se realizează tot prin bobine de cupru, care trebuie să fie destul de bine aliniate pentru a permite un transfer eficient. Cei de la Wireless Power Constortium spun că există o toleranţă de câţiva centimetri în fiecare direcţie, însă aparatul alimentat nu poate să părăsească prea mult raza de acţiune a încărcătorului.

Atunci când această tehnologie va fi gata, astfel de încărcătoare vor putea fi încorporate în majoritatea suprafeţelor din bucătării, întrucât tehnologia Ki permite transferul de energie prin mai multe materiale (lemn, marmură, granit, etc.), însă nu prin metale. Nu este clar dacă planul este ca aceste alimentatoare să fie vândute la pachet direct cu mobila, sau dacă utilizatorii îşi vor putea adapta mobila deja existentă montând un sistem Ki sub blatul de la bucătărie.

Există mai multe planuri pentru alimentarea wireless a diverselor dispozitive electrocasnice, însă soluţia Ki pare să fie cea mai uşor de adoptat, fiind bazată deja pe un concept testat şi acceptat de către mulţi utilizatori. „Când vor fi disponibile alimentatoarele şi electrocasnicele compatibile?” este însă o întrebare fără un răspuns concret, întrucât trebuie ca toate companiile partenere să cadă de acord asupra standardului şi să pregătească produse compatibile.

Gizmodo a publicat un reportaj în care tehnologia este demonstrată live în cadrul IFA 2019, cu electrocasnice Philips.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult