SIM card-urile ar putea fi integrate în chipsetul telefoanelor inteligente, eliminând nevoia pentru cartele separate

SIM card-urile ar putea fi integrate în chipsetul telefoanelor inteligente, eliminând nevoia pentru cartele separate

În ce priveşte proiectarea telefoanelor inteligente, fiecare milimetru de spaţiu economisit reprezintă o mică victorie care poate permite folosirea unei carcase mai subţiri, strecurarea unui acumulator de capacitate mai mare, sau includerea altor tehnologii inovatoare.

În trecut, trecerea de la cartele SIM standard la cele Micro SIM şi apoi Nano SIM a oferit suficientă flexibilitate pentru plasarea slot-ului pentru cartelă într-o locaţie convenabilă, care să nu pătrundă în spaţiul rezervat acumulatorului sau altor componente electronice esenţiale. Însă tendinţele spre o construcţie cât mai suplă au ajuns să forţeze din nou limitele fizice, anumite elemente care nu pot fi miniaturizate (ex. conectorul jack 3.5 mm pentru căşti) fiind eliminate. Următoarea piedică este chiar slot-ul pentru cartelă SIM.

Accesibil, în cazul telefoanelor cu design de carcasă unibody, printr-o fantă aplicată pe rama laterală, slot-ul pentru cartelă SIM constituie un punct de slăbiciune pentru rezistenţa structurală a carcasei, zona acestuia fiind prima care să sufere deformări în cazul unei manevrări incorecte.

Producătorul de chipseturi ARM propune rezolvarea acestor probleme integrând funcţionalitatea cartelei SIM direct în chipseturile telefoanelor mobile. Astfel, de la dimensiunea de 12.3×8.8 mm a unei cartele Nano SIM (inclusiv slot-ul care o adăposteşte), amprenta ocupată poate fi redusă la numai „o fracţiune de mm²” ocupată pe suprafaţa unui chip de siliciu. Măsura va reduce costul de fabricaţie şi va elibera spaţiu pentru folosirea în alte scopuri.

Numit iSIM noul format pentru cartelă SIM trebuie mai întâi aprobat de companiile care oferă servicii de telefonie mobilă, însă nu sunt prea multe motive pentru care acestea ar refuza, noul format miniaturizat fiind aplicabil inclusiv dispozitivelor IoT (internet of things), fapt ce va creşte considerabil numărul dispozitivelor prezente în reţea.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult