WhatsApp creşte limita minimă de vârstă pentru acces la serviciile sale în Europa

25.04.2018
WhatsApp creşte limita minimă de vârstă pentru acces la serviciile sale în Europa

WhatsApp este probabil cea mai populară aplicaţie de mesagerie instantă din lume, însă aceasta aparţine tot de Facebook, iar în urma scandalului Cambridge Analytica, compania aduce modificări în toate serviciile sale. În cazul WhatsApp, modificările sunt minore, însă acestea vor afecta în special utilizatorii minori, întrucât serviciul ridică vârsta minimă necesară pentru acces.

Începând cu data de 25 mai, toţi utilizatorii de WhatsApp trebuie să aibă minimum 16 ani împliniţi pentru a putea folosi serviciul. Această decizie pare să fie realizată pentru a intra în conformitate cu legea GDPR care intră în vigoare la aceeaşi dată, datele minorilor fiind protejate într-un mod ceva mai agresiv. Aplicaţia va cere confirmarea vârstei chiar dinainte de această dată şi va pune în faţa utilizatorilor noile termene şi condiţii pe care vor trebui să le accepte pentru a continua utilizarea.

Totodată, WhatsApp urmează exemplul Facebook şi oferă tuturor utilizatorilor posibilitatea de a-şi descărca toate datele stocate pe contul personal. Astfel, poţi stoca local întreaga listă de contacte şi lista de contacte blocate, însă nu este clar ce ai putea să faci cu ele odată ce le descarci.

Probabil că această capabilitate va fi mai degrabă utilă pentru Facebook, întrucât sub GDPR, compania este obligată să şteargă toate informaţiile utilizatorilor la cerere, deci este mai bine să fie deja organizate într-un singur loc pentru a asigura o eliminare completă şi rapidă la nevoie.

Nu este clar ce se va întâmpla cu conturile de WhatsApp ale minorilor sub 16 ani care ţin legătura cu părinţii prin intermediul acestui serviciu, întrucât nu pare să existe şi o opţiune de acord parental, aşa cum va fi implementat pe Facebook, de exemplu. De asemenea, nu este clar dacă acestea vor fi activate din nou atunci când utilizatorii împlinesc vârsta necesară.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult