Google Photos ar putea oferi noi opţiuni pentru ajustarea efectului bokeh în pozele generate folosind camere foto duale

22.06.2018
Google Photos ar putea oferi noi opţiuni pentru ajustarea efectului bokeh în pozele generate folosind camere foto duale

Aplicarea efectelor de tip bokeh, direcţionând selectiv focalizarea imaginii pentru a scoate în evidenţă o anumită regiune sau obiect, este un truc tot mai popular pentru utilizatorii de telefoane inteligente. Însă lipsa de experienţă a fotografilor de ocazie şi performanţele discutabile ale unor modele smartphone echipate cu acest tip de cameră au dus la acumularea unui număr impresionant de poze focalizate greşit, care ar merita unele retuşuri.

Descoperită în măruntaiele aplicaţiei Google Photos, noua funcţie pentru ajustarea efectului Bokeh ar putea remedia probleme de focalizare chiar şi pentru pozele vechi. însă nu este clar exact cum vor fi aplicate aceste ajustări. Una dintre variantele speculate este ca Google să apeleze la tehnologii de inteligenţă artificială pentru „reconstruirea” porţiunilor neclare din imagine.

Însă o soluţie mai practică ar fi folosirea informaţiilor despre adâncime păstrate separat în fişierul generat de unele camere foto duale pentru a recalcula efectul Bokeh, focalizând selectiv o altă regiune din imagine. Teoretic, procesarea poate funcţiona şi în sens invers, eliminând cu totul efectele de blur pentru obţinerea unei imagini perfect clară.

Din păcate, in cazul pozelor pentru care efectul bokeh a fost aplicat prin artificii software direct pe imagine este puţin probabil ca noile opţiuni pentru ajustare să dea rezultate la fel de convingătoare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult